Dans en beweging

Waarover gaat Danstherapie?

‘Ademen is leven. Hoe je ademhaalt is hoe jij op dit moment in het leven staat.
Ademen is beweging. Het vertaalt zich naar hoe jij je voortbeweegt door het leven.
Danstherapie is mentaal, fysiek en emotioneel één worden met de beweging. Uitdrukking geven aan al die bewegingen die jij bent, ooit geweest bent en zijn zal.’

Beweging door het leven heen

Wat kan Danstherapie voor jou teweeg brengen?

Danstherapie kan worden ingezet bij jouw persoonlijke ontwikkeling in breedste zin van het woord. In de eerste plaats kan het zaken inzichtelijk maken, waar we ons eerder niet bewust van waren. Ongewenste situaties en gebeurtenissen kun je dan begrijpen vanuit de basis. Maar ook een fysieke klacht of een proces heeft een beweging. Door deze uit te leven krijg je een dieper inzicht over wat er gaande is.

In de tweede plaats kunnen we aan de hand van beweging een oude neiging of patroon vervangen. Als voorbeeld het patroon van je klein houden. In een sessie wordt ervaren hoe het is als jij je eens niet klein houdt, maar juist heel veel ruimte inneemt.

Een sessie Danstherapie wordt altijd ondersteund door reguliere (psycho)therapie en coaching. Op deze wijze wordt er behandeld op de kern van de zaak en niet om het probleem heen.

danstherapie sessie

Individuele sessies

We beginnen met een therapeutisch gesprek.
Waarom ben je hier?

Wat zijn jouw specifieke wensen?

En wat wil je bereiken deze sessie?
Vervolgens gaan we aan de slag met expressieve dans en beweging.

In de nabespreking evalueren we jouw ervaring. Ook krijg je aandachtspunten mee naar huis om de komende tijd verder te beleven.

Groepssessies

Het is ook mogelijk om in groepsverband een sessie te volgen. Afhankelijk van de vraag, kan er worden gekeken naar individuele thema’s als ook naar de onderlinge verhoudingen.

Een groep waar mensen elk individueel samen aan hun eigen thema’s werken, heet een danscirkel. Het effect van de groep op de deelnemers, biedt vaak een extra helend component.

Daarnaast is het mogelijk om dans in te zetten als instrument bijvoorbeeld wanneer verhoudingen stroef verlopen. Denk hierbij aan een (bedrijfs)organisatie of een gezin waarbinnen trauma heeft plaatsgevonden. Door middel van het observeren en doorvoelen van de bewegingen, wordt er gezocht naar een oplossing.

Wat zijn de voordelen van Danscoaching?

Het grote voordeel van Danscoaching is dat tijdens de bewegingen in een veilige omgeving (de praktijkruimte) al ervaren wordt hoe het zou zijn om naar die verandering te leven. Dit gevoel werkt ik-versterkend.

Het is makkelijker voor te stellen dát het mogelijk is, omdat je het reeds aan den lijve hebben ondervonden. Fysiek, mentaal en emotioneel. Het is makkelijker te begrijpen omdát je het al hebt ervaren. Je kunt het gevoel later nogmaals oproepen in het dagelijks leven.

Bovendien werken al die sensaties door in jouw systeem. Gevoel en verstand, lichaam en geest, jouw emoties en fysieke klachten, tot slot de ademhaling, zij worden allen met elkaar verbonden en in evenwicht gebracht. Zo werkt jouw hele systeem samen toe naar voortgang!

Ga naar de Boekingen.

Dansexpressie therapie